• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Комітет Верховної Ради заслухав інформацію про житлові програми

Комітет Верховної Ради заслухав інформацію про житлові програми

30 квітня 2024 року у комітеті Верховної Ради України з питань молоді і спорту відбулися слухання «Шляхи вдосконалення законодавчого забезпечення молодіжної політики в Україні на підставі підсумків моніторингу практики застосування та ефективності його положень».

У заході взяли участь народні депутати, представники органів влади і місцевого самоврядування, громадських об’єднань.

Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук виступив з інформацією про стан реалізації Фондом житлових ­програм. Він наголосив, що в умовах широкомасштабної військової агресії установа продовжує реалізацію низки програм, водночас не зупиняючи розробку і впровадження нових проєктів та пошук партнерів у фінансуванні житлових програм.

Для України важливе максимальне повоєнне повернення молоді до країни. Про створення стимулів для такого повернення ішлося наприкінці 2023 року на парламентських слуханнях щодо реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом.

«Як установа, яка є єдиним у державі інструментом безпосередньої реалізації житлової програми для молоді, на практиці бачимо актуальність житлового питання для молодих сімей – спостерігаємо великий попит на участь у програмі. Разом з Мінінфрастуктури Фонд доклав максимум зусиль для продовження дії програми до 2026 року. Це важливо, адже державна програма є підставою для ухвалення місцевих молодіжних програм», - зазначив Микола Марчук.

На жаль, фінансування молодіжної житлової програми із загального фонду державного бюджету України припинене з 2015 року, не передбачене воно у держбюджеті й на найближчі 3 роки. Єдиними наразі коштами, які спрямовуються на виконання програми забезпечення молоді житлом, є кошти статутного капіталу Держмолодьжитла.

За рахунок коштів статутного капіталу механізм пільгового молодіжного кредитування працював навіть у перший рік активної фази збройного вторгнення рф: 2022 року пільгові іпотечні кредити отримали 68 молодих сімей. 2023 року із цього ж джерела надано 113 молодіжних кредитів, з коштів від повернення раніше наданих кредитів – ще 54 кредити. З них 8 іпотечних кредитів отримали сім’ї учасників бойових дій і 11 – молоді сім’ї внутрішньо переміщених осіб.

Очільник Держмолодьжитла подякував комітету ВР з питань молоді і спорту за сталу підтримку у бюджетному процесі пропозицій Фонду щодо фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом та постійну увагу до її виконання.

За результатами слухань затверджені рекомендації щодо вдосконалення законодавчого забезпечення молодіжної політики в Україні.