• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Про адаптацію переселенців у нових громадах і забезпечення житлом – на Центральноукраїнському форумі рад ВПО

Про адаптацію переселенців у нових громадах і забезпечення житлом – на Центральноукраїнському форумі рад ВПО

1A3A1964
11 і 12 вересня у Вінниці відбувся Центральноукраїнський форум рад внутрішньо переміщених осіб (ВПО), організований благодійною організацією «Благодійний фонд Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН).

За участю делегатів із 10 областей, внутрішніх переселенців, представників/представниць громад і дотичних до згаданих проблем державних установ і організацій ішлося про участь ВПО у житті їхніх нових громад. Обговорювалися практичні кейси облаштування нових мешканців у громадах і співпраці з ними. Багато уваги учасники форуму приділили участі внутрішньо переміщених осіб в ухваленні рішень, які їх безпосередньо стосуються, на підставі принципу «нічого про ВПО без ВПО».

1A3A2241

 

У заході взяв участь директор регіонального відділення Держмолодьжитла «Вінницьке регіональне управління» Руслан Мельник. Він представив можливості Фонду в забезпеченні ВПО сталим і достатнім житлом на основі системних рішень. Адже саме потреба в житлі є однією з першочергових для громадян нашої країни, які через дії російських агресорів зазнали лиха внутрішнього переміщення.

Зокрема, значну зацікавленість має програма «Житло для ВПО», що фінансується з коштів гранту уряду Німеччини через банк KfW і реалізується Держмолодьжитлом спільно з Мінреінтеграції. На першому етапі проєкту, у 2021-2023 рр., за цією програмою забезпечені власним житлом на найбільш вигідних сьогодні в Україні умовах понад 650 сімей внутрішніх переселенців. Зараз триває другий етап, на якому житло придбають ще понад 400 родин.

Держмолодьжитло має досвід реалізації і інших житлових програм для ВПО, як державних, так і місцевих, як придбання житла у власність, так і надання його в оренду. На жаль, сьогодні через обставини війни ці програми отримують обмаль фінансування. Тож сподівання переміщених осіб – переважно на подальшу роботу з донорськими інституціями, потенційними і чинними партнерами України в забезпеченні житлом наших громадян за низкою різноманітних механізмів.