• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Про житлові програми для українців – на Ukraine Recovery Conference-2024

Про житлові програми для українців – на Ukraine Recovery Conference-2024

photo 1

12 червня в Берліні завершилася дводенна Міжнародна конференція з відновлення України Ukraine Recovery Conference, #URC2024. Учасником заходу був Микола Марчук, голова правління Держмолодьжитла – унікальної для нашої країни установи, місією якої є реалізація житлових програм соціальної спрямованості для тих категорій громадян, які потребують підтримки держави у забезпеченні їх житлом.

На програми, які реалізує Фонд, існує величезний попит українців, особливо тих, що постраждали внаслідок розв’язаної агресором війни, зазначив очільник установи. Оскільки коштів у бюджеті нашої держави вкрай обмаль , адже всі ресурси спрямовуються на потреби оборони, Фонд постійно веде пошук фінансування житлових проєктів за допомогою активної роботи із західними партнерами.

photo 3

Відмінним позитивним досвідом у цьому сенсі є українсько-німецька програма «Житлові приміщення для ВПО», в якій Фонд працює разом з Мінреінтеграції і банком KfW за грантові кошти уряду Німеччини. 669 сімей уже мають власний дах над головами, цьогоріч передбачено збільшити цю кількість ще на чотири сотні родин.

Але житла потребують мільйони українців і українок, тож такі програми мають бути масштабовані на значно більшу кількість учасників. Маючи саме це на меті, Микола Марчук під час заходів у Берліні узяв участь у сесіях і робочих зустрічах із представниками як чинного партнера – KfW, так і щодо майбутніх проєктів, які Фонд розробив і запропонував до розгляду Банку розвитку Ради Європи (Council of Europe Development Bank, CEB).

photo 5

Нагадаємо, 2023 року Україна приєдналася до БРРЄ, у тому числі, завдяки наполегливій роботі керівництва Держмолодьжитла. Ця ідея вже працює на благо громадян нашої країни: під час #URC2024 підписана угода про надання Банком 100 млн дол. США на відновлення зруйнованого житла. Великий потенціал є і в спільній роботі для забезпечення житлом постраждалих від війни українців.  

«Про конкретику – трохи згодом: віддаю перевагу розмові з цифрами і фактами, - зазначив керівник Держмолодьжитла. - А зараз хочу щиро подякувати нашим партнерам за співпрацю. Створюємо ґрунт для розширення спільної діяльності. Продовжуємо працювати для забезпечення гідного життя українців у нашій країні, створюємо стимули до повернення наших людей додому».